Lokomat este un dispozitiv robotizat care a fost folosit pe scară largă pentru reabilitarea mersului în mai multe tulburări neurologice, cu efect pozitiv chiar și în faza cronică. Descriem cazul unei femei de 54 de ani cu hemiplegie cronică în urma unui accident vascular cerebral moderat spre sever, a cărei forță, mers și echilibru s-au îmbunătățit semnificativ după o pregătire intensă cu Lokomat Pro.
Traducere in limba romana dupa articolul: Can robot-assisted movement training (Lokomat) improve functional recovery and psychological well-being in chronic stroke? Promising findings from a case study; Funct Neurol. 2014 Apr-Jun; 29(2): 139–141.Published online 2014 Oct 13. Consulta articolul despre lokomat pe Pubmed ]
Lokomat este un dispozitiv robotizat care a fost folosit pe scară largă pentru reabilitarea mersului în mai multe tulburări neurologice, cu efect pozitiv chiar și în faza cronică. Descriem cazul unei femei de 54 de ani cu hemiplegie cronică în urma unui accident vascular cerebral moderat spre sever, a cărei forță, mers și echilibru s-au îmbunătățit semnificativ după o pregătire intensă cu Lokomat Pro.
Accidentul vascular cerebral este principala cauză a dizabilității în rândul vârstnicilor din lumea industrializată. Într-adevăr, nu mai mult de 40% dintre supraviețuitorii accidentului vascular cerebral se plimbă independent și nu o fac decât după primirea unui tratament adecvat de reabilitare. Persoanele cu accident vascular cronic prezintă o poziție asimetrică cu o greutate redusă care tratează membrul paretic și o disfuncție de echilibru și de mers, incluzând lungimea redusă a pasului, cadența și viteza de mers și creșterea suportului dublu și a duratei fazei de poziție în ciclul de mers. Astfel, restaurarea mersului aproape normal este un obiectiv major în reabilitarea pacienților cu accident vascular cerebral. În ultimii ani, dincolo de tratamentul fizic convențional, au fost introduse și demonstrate eficiente diferite strategii noi de reabilitare, inclusiv antrenamentul mersului pe banda de alergare cu sprijinul greutății corporale, și dovedite a fi eficiente în îmbunătățirea performanțelor de mers pe jos (Polese et al., 2013).
Lokomat este un dispozitiv robotizat, format dintr-o orteză cu actuatoare integrate linear, controlate de calculator la fiecare articulație de șold și genunchi, un sistem de susținere dinamica a greutății corporale (BWSS) și o bandă de mers/alergare. Acesta a fost utilizat pe scară largă pentru reabilitarea mersului în mai multe tulburări de mișcare, în special în fazele acute și subacute. Cu toate acestea, datele emergente din literatura de specialitate, deși se concentrează pe parametrii de mers și dau rezultate controversate, indică potențialul său de utilizare și la persoanele cu tulburări neurologice cronice, inclusiv hemiplegia în urma a unui accident vascular cerebral. (Kelley et al., 2013; Hornby et al., 2008; Hidler et al., 2009)
Descriem cazul unei femei de 54 de ani cu hemipareză moderată până la severă şi hipertonie spastică în urma unui accident vascular cerebral ischemic frontotemporal în partea dreaptă cu trei ani în urmă. După leziunea cerebrală severă, pacientul a suferit o fizioterapie convențională (o reabilitare intensivă timp de trei luni, urmată de reabilitarea la domiciliu efectuată de două sau trei ori pe săptămână), obținând o recuperare funcțională moderată. Când am luat-o sub observaţie (adică la trei ani după accidentul vascular cerebral), în timp ce a fost spitalizată la IRCCS Neurolesi din Messina, pacienta a putut să meargă cu un baston, dar numai câțiva metri. După efectuarea unui examen neurologic aprofundat care (utilizând examenul Mini-Mental State), pacientului i s-au administrat o serie de scale adecvate inclusiv Scala Modificată Ashworth, Măsurarea independenței funcționale și a scalelor Tinetti pentru a evalua starea fizică a acesteia, Scala de evaluare Hamilton pentru depresie şi testul COPE pentru evaluarea stării psihice. Apoi pacienta a fost supusă unui tratament intensiv de neuroreabilitare.
Într-adevăr, pe lângă tratamentul fizic standard pentru a îmbunătăți forța musculară și tonul, programul de reabilitare a constat în antrenamentul cu Lokomat Pro (adică 40 de sesiuni – cinci sesiuni / săptămânal – fiecare durează cel puțin 45 de minute), utilizând de asemenea software-ul cu biofeedback augmentat. La finalizarea programului de reabilitare, am observat o îmbunătățire moderată a mersului și a echilibrului, pe lângă o creștere semnificativă a forței pacientului, în ceea ce privește extensia șoldului drept (așa cum a fost testată de software-ul specific Lokomat) (Tabelul I). În plus, starea de spirit și cea cognitivă și strategiile de coping s-au îmbunătățit semnificativ (p <0,05) comparativ cu rezultatele obținute la alte trei paciente cu accident vascular cerebral cronic, care au beneficiat de aceeași instruire de reabilitare, dar fără utilizarea unui instrument robotizat realizat pe o bandă de alergare BWSS cu asistență terapeutică) (tabelul II).
Din câte cunoaştem noi, acesta este primul raport despre potențialul beneficiu al antrenamentului cu Lokomat privind starea generală funcțională și psihologică. Mai multe studii controlate au arătat un efect superior al Lokomat la pacienții cu accident vascular cerebral acut în ceea ce privește capacitatea de mers și viteza de mers (imbunatatirea simetriei, iar vitezele mai mari duc la facilitarea mușchilor paretici și eficientizarea mersului). Cu toate acestea, până în prezent, puține studii au examinat reabilitarea mersului asistat de robot în accidentul cronic. Kelley și colab. (2013), în cadrul studiului lor clinic randomizat, nu au descoperit diferențe semnificative în viteza de mers, rezistență sau nivel funcțional între două grupuri de supraviețuitori ai accidentului vascular cronic prezentând fie Lokomat, fie antrenament tradițional de mers pe jos. Mai mult, Hornby și colab. (2008) au arătat o îmbunătățire mai mare a vitezei și a timpului de fixare la piciorul afectat la acei subiecți care au primit instruire locomotorie asistată de terapeut. Interesant, ei au observat o îmbunătățire în evaluarea percepută a efectelor limitărilor fizice privind calitatea vieții numai la persoanele cu deficite de mers sever.
Acest impact pozitiv al lui terapiei cu Lokomat asupra stării de dispoziție și a nivelului de rezilienta poate fi parțial legat de exercițiile orientate spre sarcini, cu feedback vizual computerizat, care poate fi considerat un instrument important pentru implicarea și motivația pacientului în timpul antrenamentului de mers (Banz et al ., 2008). Mai mult, putem argumenta că efectul acestui antrenament robotic avansat de mers se poate datora fie îmbunătățirii atenției / motivației (sistemul integrat de biofeedback monitorizează mersul pacientului și oferă feedback în timp real privind performanța vizuală pentru a încuraja participarea activă a pacientului ) sau la ameliorarea stării de spirit, dat fiind că depresia poate agrava afectarea cognitivă.
În concluzie, antrenamentul de mers asistat de un robot poate îmbunătăți nu numai funcția motorie, inclusiv mersul, echilibrul și forța musculară, ci și starea spirituală cunoașterea şi strategiile de coping după cum arată acest studiu de caz pilot. Cu toate acestea, ar trebui încurajate studii mai ample cu privire la efectul potențial al reabilitării robotice asupra statutului neuropsihologic, a rezultatelor funcționale și a calității vieții pentru a confirma aceste constatări promițătoare.
[trimitere catre sursa originala: Can robot-assisted movement training (Lokomat) improve functional recovery and psychological well-being in chronic stroke? Promising findings from a case study; Funct Neurol. 2014 Apr-Jun; 29(2): 139–141.Published online 2014 Oct 13. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25306125 ]