Proiect Exoslim

PHYSIOMED Aparatura Medicala este partener in proiectul Exoslim

Durata: 2012 – 2015

Pareza membrelor superioare este cauzata ├«n general de leziuni ale sistemului nervos central. Hemipareza este una dintre cei mai importan╚Ťi predictori pe termen lung ai handicapului.
Func╚Ťia motorie a bratului afectat poate explica pana la 50% din varia╚Ťie ├«n autonomia func╚Ťional─â la pacien╚Ťii cu accident vascular cerebral. Sistemele de reabilitare ale membrelor superioare au fost proiectate pentru refacerea func╚Ťiilor membrelor superioare la persoanele cu handicap care rezulta din leziuni ale coloanei vertebrale (SCI), accident vascular cerebral si distrofie musculara.
Aceste sisteme sunt bazate fie pe stimularea electrica func╚Ťional─â (FES), sau roboti de reabilitare si interfe╚Ťe haptice. Scopul┬áproiectului EXOSLIM este de a proiecta si construi un sistem hibrid FES-exoschelet pentru reabilitarea membrului superior al persoanelor cu handicap. Tinta acestui sistem propus vor fi bolnavii neurologici cu leziuni la nivelul sistemului nervos central.

Noutatea┬ápentru acest sistem propus de reabilitare consta ├«n controlul partajat intre activarea musculara FES si exoscheletul u╚Öor, cre├ónd astfel premisele unei mai bune recuper─âri ale func╚Ťiilor membrului superior.

Obiective:

Dezvoltarea unui model software si hardware a unui sistem hibrid EXOSLIMÔäó exoschelet-sistem de stimulare electrica functionala(FES) pentru recuperarea bratului la bolnavii neurologici cu leziuni la nivelul sistemului nervos central.

Modelul software include:

  • modelarea controlului sistemul bazat pe FES pentru brat;
  • modelarea cinematica a bratului cu exoschelet;
  • modelarea si testarea software a strategiilor de control;
  • platforma software pentru colectarea datelor clinice si analiza acestora

Realizarea sistemului EXOSLIMÔäó care va include elementele de suport mecanic, ac╚Ťionare ╚Öi senzori.

  • Testarea pe standuri ├«n laboratoare.
  • Elaborarea metodelor pentru evaluarea proiec╚Ťiei corticale a membrelor afectate si a parametrilor de evaluare a recuper─ârii neuro-motorii.
  • Testarea clinica a sistemului EXOSLIMÔäó.
  • Diseminarea rezultatelor cercet─ârii.